Alegre Valgañón Carra Santo Domingo Rioja 2018

Alegre Valgañón Carra Santo Domingo Rioja 2018

1473

Todellinen viiniharvinaisuus, tuotantomäärä vain yksi 400 litran tammitynnyri. Yhden tarhan viini Fonzalechen kylästä, aivan Riojan läntisimmästä osasta. Carra Santo Domingo-viinitarha on istutettu yli 100 vuotta sitten ja siinä kasvaa sikin sokin punaista Garnachaa ja valkoisia Viura- sekä Calagraño-rypäleitä. Viinin sekoituksessa on lopulta 75% punaisia lajikkeita ja 25% valkoisia lajikkeita. Tarhan maaperä on hyvin köyhää hiekkakiveä. Käyminen on tehty 500 litran avoimessa tammitynnyrissä ja 25% rypäleterttujen rangoista on saanut olla mukana käymisastiassa. Käymisen jälkeen viini siirrettiin kypsymään 400 litran tammitynnyriin. Upea, mineraalisen jäntevä, aromikas ja hienostunut huippuviini keräilijöiden kellareihin.

95/100p The Wine Advocate: The first vineyard they owned took time to recover and has finally produced a red 2018 Carra Sto Domingo, a very old plot planted by Eva Valgañón's grandfather in the 1920s with a field blend of red and white grapes. There are three terraces, where they also have almond, cherry and fig trees ... the concept of a vineyard-vegetable garden from yesteryear, and it is surrounded by a pine forest. It fermented in an open-top 500-liter oak barrel with some full clusters with indigenous yeasts and aged in a well-seasoned 400-liter barrel, where it matured for 14 months. It has an incredible nose—floral, aromatic and spicy, dominated by Garnacha but with something reminiscent of a Mediterranean Pinot Noir. It's surprisingly structured for a clarete, the tannins are very fine, and it's long, tasty, almost salty, juicy but elegant. Only 520 bottles were filled in December 2019. The wine's name means "road to Santo Domingo (de la Calzada)."

EUR 40

Alegre Valgañón on pieni artesaani-viinitalo aivan Riojan viinialueen luoteisnurkassa, Sajazarran kylässä, Obarenes-vuorten alarinteillä. Yhtiö on avioparin, Oscar Alegren ja Eva Valgañónin yhteisyritys ja sen omistuksessa on vain 2 hehtaaria viinitarhoja. Täydentäviä rypäleitä saadaan hankittua myös Evan perheen omistamilta tarhoilta. Valtaosa tarhoista sijaitsee Sajazarran, Fonzalechen ja Salinillasin kylien alueilla mutta Garnacha-rypäleen viljelyyn keskittyviä palstoja sijaitsee myös Riojan eteläosassa, Cárdenasin kylässä. Evalla on pitkä kokemus sukunsa viinitarhoista ja Oscar on aiemmin työskennellyt huipputaloilla, kuten Alvaro Palacios ja Telmo Rodriguez. Oscarilla on myös toinen viiniyhtiö, Fine Rioja Wines, joka keskittyy pitkään kellaroitujen Riojan arvoviinien myyntiin.