Dandelion Albariño 2020

Dandelion Albariño 2020

1638A

Upea pienviljeliä-Albariño, hieman naturaaliviiniin kallellaan olevassa tyylissään. Kypsän sitruunainen & kukkea tuoksu. Maku on intensiivisen hedelmäinen, jäntevän mineraalinen ja puhdas. Todella hieno viini raikkaille äyriäisille ja grillatuille kaloille.

Viini on kypsynyt 8kk ajan pääosin terästankissa ja vain noin 10% saanut kypsyä vanhoissa tammitynnyreissä. Viini on tyypillisesti saanut The Wine Advocate-lehdeltä 90-92/100p (2015-2018 vuosikerrat).

EUR 21

Alberto Nanclares ja Silvia Prieto muodostavat viininviljelijä-duon, joka nostaa 'grower Albarinon' uudelle tasolle. Yhdessä heillä on noin 5 hehtaaria tarhoja Luoteis-Espanjan Rias Baixasissa, Salnesin ala-alueella. He myös tekevät yhteistyötä muutamien tuttujen viininviljelijöiden kanssa ostaen vuosittain osan viljelijöiden sadosta. Salnesin alue on tunnettu tyylikkään mineraalisista ja hapokkaista valkoviineistä pohjautuen Albariño-lajikkeeseen. Viime vuosina duo on myös työskennellyt Ribeira Sacran alueella, tuottaen pienen määrän herkkää ja kevyttä punaviiniä.

Alberto on koulutukseltaan ekonomi ja työskennellyt aikaisemmin rahoituksen parissa Madridissa, mutta vuonna 1992 hän halusi yhdessä vaimonsa kanssa vaihtaa maisemaa toisaalle meren äärelle ja päätyivät ostamaan maatalon Castrelon kylästä Luoteis-Espanjasta. Maatalon kylkiäisenä tuli myös hieman viiniköynnöspalstaa, josta Alberton 'toinen ura' sai alkunsa. Aluksi viininviljely oli harrastus, mutta reilun kymmenen vuoden intohimoisesta harrastustoiminnasta tuli päätoiminen työ Albertolle vuonna 2007 Nanclares viinitalon muodossa. Nuori viinintekijä Silvia Prieto liittyi projektiin mukaan 2015.

Kaikki tarhat on istutettu alueelle tyypillisellä pergola-menetelmällä jakautuen yhteensä 12 eri viinipalstaan eripuolilla Val do Salnesia. Alusta saakka viljely tarhoilla on edennyt luonnon ehdoilla, käyttäen luomu- ja biodynaamisia viljelymenetelmiä, mikä tälle kostealle ja sateiselle viiniseudulle on todella harvinaista, vaatien paljon työtä ja aikaa köynnösten parissa. Kaikki kemikaalit ja myrkyt tarhojen hoidossa on syrjäytetty esim. omalla rypäle- ja merileväseoksella, jota omat köynnökset sekä läheinen Atlantti tarjoaa yllin kyllin. Alberton ja Silvian tavoitteena on mahdollisimman tasapainoinen ekosysteemi tarhoilla, antaen köynnöksille ja viineille parhaat puitteet tuoda esiin oma uniikki terroirinsa. Tarhojen satoisuus pidetään hyvin matala, jopa 3 kertaa pienempänä mitä DO Rias Baixas antaa myöden.

Kellarifilosofia on hyvin simppeli ja yksinkertainen: annetaan rypäleille ja viineille tilaa, puuttumalla viininvalmistukseen mahdollisimman vähän. Viinit käyvät aina omilla villihiivoillaan ja jokainen palsta vinifioidaan erikseen. Albarinon luonnolliseen korkeaan hapokkuuteen ei puututa vaan intensiivinen hapokkuus on Nanclares y Prieton tavaramerkki. Viinit harvoin käyvät malolaktisen käymisen ja kypsyvät vähintään vuoden verran hiivasakkojen kanssa neutraaleissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viinejä ei kirkasteta eikä suodateta. Ainoastaan pullotuksen yhteydessä lisätään pienin mahdollinen määrä sulfiitteja viinin suojaksi.