Itsasmendi 7 Txakoli 2017

Itsasmendi 7 Txakoli 2017

vk110551

Upea, raikas, "suolaisen" mineraalinen, aromikas, mausteinen ja voimakas huippu-valkoviini Biskajanlahden rannikolta, Bizkaiko Txakolinan viinialueelta. Itsasmendi on alueen arvostettu huipputuottaja, jonka viinit ovat huikean aromikkaita ja moniuloitteisia. Tämä Hondarrabi Zuri- ja Riesling-lajikkeesta tuotettu viini sopii raikkaille merenherkuille; äyriäisille, grillatuille kaloille mutta kokeile sitä myös aasialaisen keittiön maustetuille ruuille. Riesling osuus seloituksesta vaihtelee vuosittain 16-20% välillä. Nimensä viini on saanut tankista numero 7, josta viinin ensimmäinen vuosikerta pullotettiin vuonna 2003.

EUR 13

Itsasmendi (nimi tarkoittaa "merivuori") on vuonna 1995 toimintansa aloitanut viinitalo, joka sijaitsee pienessä Guernican kaupungissa, Espanjan Baskimaassa, Biskajan maakunnassa. Itsamendillä on 39 hehtaaria viiniviljelmiä, jotka jakautuvat 19 eri tarhaan. Tilan omistaa sen enologi/tekninen johtaja Garikoitz Rios yhdessä neljän liikekumppanin kanssa. Biskajanlahden välitön läheisyys ja sen tuoma viileys tuottaa jänteviä, raikkaita ja aromikkaita viinejä, jotka Itsamendin käsissä tuottavat alueensa parasta laatua. Itsamendin viinit ovat isossa roolissa Baskimaan parhaiden ravintoloiden viinilistoilla.

Itsasmendi 7 viiniä tuotettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja projektissa oli kaksi tärkeää tavoitetta. Ensimmäisenä tavoitteena oli tuottaa Txakoli-valkoviini, jossa on tavallista enemmän voimaa, jotta viinistä tulisi gastronomisempi. Tämän onnistumiseksi rypäleet valitaan tarkkaan, ne kerätään käsin eri tarhoilta ja viiniä kypsytetään useita kuukausia sakan päällä terästankeissa. Toisena tavoitteena oli tuottaa Txakoli joka on hyvä nuorena nautittuna, mutta joka myös kestää pullokypsytystä

Projektissa on onnistuttu hyvin ja Itsasmendi löytyykin useamman huippuluokan ravintolasta. Vuodesta 2008 lähtien jokaisesta vuosikerrasta haluttiin tehdä myös uniikki pakkauksen suhteen ja jokaista eri vuosikertaa koristaa eri taitelijan ottama valokuva. Nykyisen kuvan on ottanut Marian Lazaro.

Guernican kaupunki tuhoutui pahoin Espanjan sisällissodassa vuonna 1937 ja siitä muistuttamassa on Picasson kuuluisa maalaus Madridin Reina Sofia museossa.