Naoussa Cuvée Villages 2018, Kir-Yianni

Naoussa Cuvée Villages 2018, Kir-Yianni

1671

Luoteis-Kreikasta, Naoussan alueelta tuleva hieno, mausteinen punaviini. Lajikkeena paikallinen Xinomavro, jota pidetään Kreikan hienoimpana punaisena lajikkeena. Xinomavro tuottaa osaavissa käsissä hienoa, voimakasta punaviiniä, jossa on paljon samaa kuin Italian Piemonten klassisissa Baroloissa ja Barbarescoissa. Viini aromeissa löytyy tupakkaa, nahkaa, luumua, kirsikka, pippuria ja tanniineja mutta tasapainoisessa tyylissä. Xinomavrolle luontaista on tanniinisuus ja hapokkuus mutta tämä viini on tehty kevyellä kädellä korostaen hedelmäisyyttä ja aromikkuutta ylenpalttisen tanniinisuuden sijaan. Viiniä kypsytettiin käymisen jälkeen 12 kuukauden ajan pienissä käytetyissä tammitynnyreissä. Erinomainen viini esimerkiksi yrttisille karitsankyljyksille tai sieniruuille.

90/100p The Wine Advocate: The 2018 Naoussa Cuvée Villages is all Xinomavro aged for 12 months in used French oak (with 25% American). It comes in at 13.3% alcohol. Beautifully wrought in its style, this is silky and fairly tannic. It shows off acidity and plenty of pop and power on the finish. In its youth, the fruit is still assertive, but this is mostly about the structure and the texture. There is also admirable mid-palate finesse. If you like them old school and a little rustic, this is for you, but there is enough fruit for balance, at least today. There are echoes of rustic Nebbiolo while there's very little here that's sweet and fleshy. It should age well, perhaps better than indicated.

EUR 17

Viinituottaja Kir-Yianni on kenties kreikkalaisen viinintuotannon kirkkain tähti. Tuottajalla on kaksi erillistä tilaa, yksi Naoussan alueella Yianakohorin kylässä (Imanthian prefektuurissa) ja toinen Amyndeon alueella (Florian prefektuurissa). Naoussan tarhat sijaitsevat noin 300 metrin korkeudella ja niiden alueella viljellään lajikkeita kuten Xinomavro, Syrah ja Merlot.  Amyndeon aluetta pidetään yhtenä Kreikan viileimmistä ja talon tarhat sijaitsevat noin 600-700 metrin korkeudella merenpinnasta. Amyndeon tarhoilla Kir-Yianni viljelee vaaleista lajikkeista Roditista, Sauvignon Blancia, Gewürztramineria ja Chardonnayta. Punaisista lajikkeista viljellään Xinomavroa, Syrahia ja Merlota. Kir-Yiannin ensimmäinen vuosikerta oli 1997 mutta tilan historia on huomattavasti pitempi. Talon perustaja on Yiannis Boutaris, viininviljelijä neljännessä polvessa. Yiannis Boutaris teki yli 30 vuoden ajan uraa suvun perheyhtiössä (kuuluisa Boutarin talo) ennen ryhtymistään viinitilalliseksi. Boutarin suku osti Yianakohorissa sijaitsevan tilan jo 60-luvulla ja vuonna 1970 sen alueelle istutettiin perinteistä Xinomavro-lajiketta. Erimielisyydet Boutarin talon johtamisesta saivat lopulta Yiannis Boutarin irtaantumaan sukuyhtiöstä ja mukaansa hän sai Naoussan tilan. Nykyään tilan johdossa on Yiannisin poika, Stellios Boutaris. Kir-Yiannin tuottaa moderneja ja hyvin luonteikkaita viinejä. Xinomavro-lajikkeeseen perustuvat viinit muistuttavat luonteeltaan jopa parhaita Barolo ja Barbaresco viinejä Italiasta. Xinomavro- lajikkeeseen kuuluu luontaisesti napakka tanniinisuus ja hapokkuus ja aromeissa löytyy nahkaa, luumua, tallintaustaa ja kirsikkaa.