San Román 2015, Toro

San Román 2015, Toro

VK111435
Parfyyminen tuoksu antaa kypsien hedelmien tuoksua. Maku on mineraalinen ja sen lopussa tuntuvat hienostuneet, voimakkaat tanniinit. Aromeista erottaa boysenmarjaa, tupakkaa ja hiukan tammen tuomaa savuisuutta ja kermaisuutta. Täyteläinen, mutta elegantti viini on upeasti tasapainossa. Yksinkertaisesti ja lyhyesti: huippuviini!
EUR 30
Yli 45-vuotiaat köynnökset kasvat korkealla n. 700 metrin korkeudessa neljän eri kylän alueella. Käsin poimimisen jälkeen viiniä maseroitiin yhteensä 14 päivän ajan. Viiniä ikäännytettiin 24 kuukautta ranskalaisessa (80%) ja amerikkalaisessa tammessa (20%) joista viidennes oli uutta tammea. Upea viini juhlahetkiin ja tärkeisiin tilaisuuksiin. Cour de Fillet ja muut laadukkat lihat pitävät tästä viinistä, myös tumma suklaa ja voimakkaat, kovat sekä suolaiset juustot.
Bodegas y Viñedos San Románin viinitalo sijaitsee Pedrosa del Reyn kylässä Toron viinialueella Espanjan luoteisosassa Valladolidin kaupungin läheisyydessä. Tila on Ruedan ja Ribera del Dueron naapurissa vain reilut sata kilometriä Portugalin rajalta. Espanjan ehkä mainekkaimman viinitalon Vega-Sicilian entisen, lähes legendaarisen viinintekijän Mariano Garcian kiinnostus Toron viinialuetta kohtaan heräsi 90-luvun puolenvälin tienoilla. Hänen tutki tiiminsä kanssa aluetta monta vuotta ennen kuin he ostivat useita hyviä palstoja Pedrosa del Reyn, Villaesterin ja San Roman de Hornijan kylistä, joissa kasvoi ikääntyneitä köynnoksiä tinta de toroa ja garnachaa. Ensimmäisistä vuosikerroista lähtien viinien menestys on ollut taattua ja San Roman on tehnyt paljon hyvää pienen Toron viinien maineelle. Tilalla on nykyään omistuksessa Toron puolella 65 hehtaaria köynnöksiä vuosituotannon ollessa n. 250 000 tuhatta pulloa.

Toron ilmasto mielletään erittäin mannermaiseksi, koska meren vaikutusta ei käytännössä ole. Talvet ovat kovin kylmiä ja kesät taas todella kuumia ja kuivia. Vuosikertavahtelut eivät ole täällä merkittäviä, mutta rypäleiden keräämisen ajoittaminen on tasapainoisen viinin saavuttamiseksi erittäin tärkeää. Viinit kasvavat puskissa ja tuotantomäärät köynnöstä kohden ovat matalat. Köynnökset ovat suhteellisen kaukana toisistaan, jotta jokaiselle riittäisi vettä ja ravinteita kuivaan aikaan. Köynnökset leikataan myös usein, jotta rypäleet pääsisivät kypsymään optimiinsa. Köynnosten leikkaaminen on aikaa vievää käsityötä. San Romanin köynnöksistä suuri osa on varttamattomia, ajalta ennen viinikirvan saapumista Eurooppaan. Tarhoja hoidetaan luomumenetelmin äärimmäisellä pieteetillä.